pasica

Svečanost otkrivanja spomen ploče Lepantskoj bitci

U Rabu se 7. listopada održala svečanost povodom otkrivanja spomen ploče Lepantskoj bitci u organizaciji udruge kapetana Rab, gdje je u katedrali održana misa za poginule u toj bitci i svečana sjednica Skupštine kapetana Hrvatske.

Na otkrivanju ploče govor je držao kap. Mario Babić, a svečanosti je prisustvovao i doministar pomorstva gosp. Antešić.

Prenosimo govor u cijelosti:

Poštovane dame i gospodo, gospodine Gradonačelniče, poštovane  kolege , dragi prijatelji, svih vas najljepše pozdravljam u ime  Zajednice Hrvatskih udruga pomorskih kapetana.

Odmah na početku želim se zahvaliti na gostoprimstvu i pomoći našim domaćinima, Gradonačelniku i građanima grada Raba, Rapskoj plovidbi i Rapskoj udruzi pomorskih kapetana, posebno kap. Pahljini i  kap. Marku Sandaliću.

Ponosni smo što smo se danas okupili u prelijepom povijesnom gradu Rabu.  Gradu kojeg spominju već grčki putopisci i pomorci u svojim peljarima. Rodnom gradu Sv. Marina,  Sv. Lea . Rodnom gradu  hrvatskog primasa Markantun De Dominisa- u svijetu poznatog matematičara, filozofa , fizičara i splitskog Nadbiskupa .

Dame i gospodo,

U  ovoj našoj burnoj i bogatoj prošlosti , Hrvati su uvijek bili u prvim redovima  na kopnu i na moru  kad je trebalo braniti tekovine zapadne  kršćanske civilizacije.

Današnja proslava  444.obljetnice velike pomorske bitke kod Lepanta prava je prilika  da se podsjetimo na naše sunarodnjake koji su sudjelovali  u bitci i ostavili svoje živote u obrani od najezde Osmanlija.

Turci su u  XV stoljeću  stigli na obale Sredozemnog mora. Pritisak su najprije osjetile zemlje apeninskog poluotoka  Prijetili su osvajanjem Venecije i cijele Europe.

Zbog obrane od turskih najezda na moru  Papa  Pio V. sakupio je  flotu  Svete  Lige –  kršćanskih zemalja ,Venecije, Španjolske, Malte, Genove , Venecije, Parme , Toskane i Papinske države.

Flotu Svete lige sačinjavale su 232 galije  sa 80.000 vojnika i galijota. Flotom je zapovijedao  Don Juan Austrijski.

U mletačkoj floti sudjelovale su galije Sv. Nikola sa Cresa, Uskrsli Krist sa Krka, Sv. Ivan sa Raba, Sv. Juraj iz Šibenika , Žena ( Donna  )  iz mog rodnog Trogira i Sv. Juraj iz Šibenika i S. Jerolim sa Hvara. Zadarska galija nasukala se  prije bitke kod Krfa. U bitci su sudjelovale  i galije  Sv. Lav iz Kopra i Sv. Trifun iz Kotora čije predstavnike Kotorane posebno pozdravljam

Posade, vojnici ali  i  zapovjednici na galijama  bili su redom ljudi iz naših krajeva  kao na primjer Ludovik Čipiko zapovjednik Trogirske galije, Ivan Dominis Rapske, Lučić Šibenske i Draško Kolan  Creske galije.

Osmanska  flota pod Zapovjedništvom Mehmeta Alija brojila je 221 galiju sa 54.000 galijota i mornara i 34.000 vojnika- uglavnom janjičara.

Bitka je započela prije podne  7. listopada 1571. godine kod Lepanta  na ulazu u Korintski kanal ispaljivanjem topovskog plutona  sa admiralskog broda. Turci su krenuli u susret floti Svete lige .

Ratna sreća se mijenjala iz sata u sat, mijenjale su se taktike i smjer vjetra.  Strašne borbe prsa u prsa vodile  su na palubama i priponama jarbola. Kako se približavala večer flota Svete lige sve je više napredovala.

Tijekom borbe  je ubijen   zapovjednik Osmanske flote. Njegovu glavu objesili su mletački vojnici  na jarbol galije Svete lige ,usprkos protivljenju admirala Don Huana Austrijskog. Pogibija  Mehmeta  Alija jako je utjecala na moral Osmanskih vojnika.

Do večeri  flota Svete Lige zagovorom Blažene Djevice Marije  potpuno je potukla Osmansku flotu. Samo  15 Osmanskih  galija uspjelo je pobjeći sve ostale su potopljene ili zarobljene.

Poginulo je prema predajama  20.000 tisuća Turskih vojnika  i 7784 kršćanskih  vojnika među kojima veliki broj iz naših krajeva.  Vojnici svete lige  oslobodili su 10.000  vojnika i glijota iz turskog zarobljeništva.

Naše posade posebno su se istaknule u teškim i krvavim borbama . Spomenuo bi vašeg sugrađanina Rabljanina Ivana Spalatina koji je zbog hrabrosti i ratnih vještina promaknut u čin pukovnika . Austrijski car Rudolf proglasio ga je Zlatnim vitezom. Odlikovao ga je i španjolski kralj Filip II.

Posebno se hrabrošću iskazala posada kotorske galije Sv. Trifun gdje je svaki član posade „oborio“ po 7 turskih vojnika.

Ivan Vrana iz Vrane kod Zadra proglašen je admiralom ratnog broda.

Bila je to najveća pomorska bitka do tog vremena  koja je promijenila odnos snaga na ovom dijelu Sredozemlja. Bila je to bitka između dvaju civilizacija i vjera. Slavilo se u svim kršćanskim zemljama Europe.  Nalogom Pape Pia, u čast i slavu pobjede kod Lepanta od tog dana u povečerje, pošto je bitka završena u povečerje, u svim katoličkim crkvama  zvoni se Zdrava Marija.

Zbog velikog broja poginulih u našim gradovima Krku, Cresu, Rabu, Šibeniku, Trogiru i Hvaru  zavladala je pustoš i siromaštvo. Poginuli su  hranitelji obitelji, puntari težaci ,ribari i mornari.

Od 800 Rabljana koji su sudjelovali u bitci poginuo je 500 odnosno svaki deseti stanovnik Raba, od 150 Trogirana preživjelo je 13 . Cjelokupna posada  Kotorske galije ostavila je svoje živote  u vodama Lepanta.

Bitku kod Lepanta  Hrvati ali i cijela Europa ne smije zaboraviti-

Dragi prijatelji, danas 444 godine nakon ove velike pomorske bitke možemo sa zahvalnošću kazati : “pokoj vječni daruj Gospodine svima, pobjednicima i poraženima“ a našim  junacima u čast i slavu otkrivamo  ovu spomen ploču.

Kap. Mario   Babić

Predsjednik Zajednice Hrvatskih udruga pomorskih kapetana

U Rabu , 7.listopada 2015.

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

korana stojčić

tiskara sušak

erste