pasica

Spašeno 825 osoba i 167 plovila

boat

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci tijekom 2012. godine koordinirala je 365 akcija spašavanja na moru tijekom kojih je spašeno 825 osoba i 167 plovila.
Nažalost, smrtno je stradalo 17, nestale su četiri a ozlijeđene 42 osobe. Kao i prethodnih godina, najveći broj intervencija (78) izazvali su kvarovi motora na plovilima i nestanak goriva, kao i potreba za medicinskom pomoći (53). Tijekom 2012. godine dogodilo se 51 nasukanje, 12 sudara na moru, 7 požara na plovilima i 10 potonuća. Protekle godine izgubljeno je 10, a oštećeno 50 plovila.
Statistika stradavanja na moru pokazuje da se osim nepovoljnih vremenskih uvjeta, veliki broj nezgoda događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti plovila i nepropisnog ponašanja članova posade, te se svim nautičarima, osim redovitog slušanja vremenske prognoze, preporuča i stalna obnova stečenih znanja – stoji u priopćenju koje smo dobili od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste