pasica

Spašeno 825 osoba i 167 plovila

boat

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci tijekom 2012. godine koordinirala je 365 akcija spašavanja na moru tijekom kojih je spašeno 825 osoba i 167 plovila.
Nažalost, smrtno je stradalo 17, nestale su četiri a ozlijeđene 42 osobe. Kao i prethodnih godina, najveći broj intervencija (78) izazvali su kvarovi motora na plovilima i nestanak goriva, kao i potreba za medicinskom pomoći (53). Tijekom 2012. godine dogodilo se 51 nasukanje, 12 sudara na moru, 7 požara na plovilima i 10 potonuća. Protekle godine izgubljeno je 10, a oštećeno 50 plovila.
Statistika stradavanja na moru pokazuje da se osim nepovoljnih vremenskih uvjeta, veliki broj nezgoda događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti plovila i nepropisnog ponašanja članova posade, te se svim nautičarima, osim redovitog slušanja vremenske prognoze, preporuča i stalna obnova stečenih znanja – stoji u priopćenju koje smo dobili od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

dogma nekretnine

facebook kraljica mora

damaco

cesma

maritime connector

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

adrialibar

libar

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS