pasica

Snažna podrška spomeniku “Carpathiji”

spomenik-carpatia

Inicijativa Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana “Kraljica mora” o podizanju spomen obilježja hrvatskoj posadi čuvenog parobroda “Carpathia”, nailazi na sve veću podršku pomorske Rijeke, ali i u svijetu, rečeno je na današnjem sastanku Inicijativnog odbora, u radu kojeg je sudjelovao i Günter Bäbler, svjetski poznati titanolog iz Švicarske – predsjednik Swiss Titanic Society.
Naglašenu potporu projektu dali su dekan Pomorskog fakulteta Sergio Kos i direktor Turističke zajednice Rijeka Petar Škarpa, koji su, također, sudjelovali u radu Inicijativnog odbora.
Priča o “Carpathiji” jedna je od najdirljivijih pomorskih priča uopće, priča o brodu koji je jedini, uz sve rizike, hrabro priteko u pomoć stradalnicima “Titanica”, a mnogo toga izravno je vezano uz Rijeku i Hrvatsku. Naime, “Carpathia” je punih jedanaest godina, sve do početka prvog svjetskog rata, plovila na relaciji Rijeka – New York, a posadu su činili brojni Hrvati, mahom sa šireg riječkog područja.
Na Rijeci je sada da kapitalizira te svjetski poznate događaje i na jedinstven način valorizira svoju pomorsku baštinu, naglasio je predsjednik Udruge “Kraljica mora” kapetan Juraj Karninčić. U društvu svojih domaćina Günter Bäbler razgledao je izložbu slika Nevenka Žunića ”Divovi mora” u popularnoj riječkoj konobi ”Feral”.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste