pasica

SAFETY NAVIGATION

Zadnji broj Navigatora donio je zanimljiv članak u vezi standardiziranja sistema za navigaciju. Evo o čemu se radi:

Danas u svijetu ima oko 35 različitih prizvođača koji prodaju ECDIS, od kojih svaki reklamira svoj vlastiti proizvod kao najbolji odnosno najjednostavniji za rukovanje.

Jesu li časnici sposobni da odmah po ukrcaju na brod znaju rukovati sa sistemom koji nikada prije nismo vidjeli? Koliko im veremena treba da se upoznaju sa sistemom, i kolika opasnost se krije u tome što nisu sposobni odmah sa 100 postotnom sigurnošću rukovati uređajem?

Da bi izbjegli situacije u kojima se oficiri straže mogu naći, NI (Nautical Institute) je pokrenuo inicijativu kojom bi se preporučilo IMO-u da se na brodove uvede S-Mode ili “Standard Mode” gdje bi svi brodovi imali istu bazičnu verziju Ecdis-a.

Kao IMO Maritime Ambassador jedna od obaveza mi je prezentirati stvari koje teže napretku sigurnosti plovidbe. To je prilika da se navigacija u budućnosti učini jednostavnijom i sigurnijom. Da bi se to postiglo svatko od Vas je pozvan da posjeti web stranicu Nautical Instituta www.surveymonkey.com/r/Nav-Funct te izgubi nekoliko minuta odgovarajući na pitanja kako bi S-Mode trebao izgledati.

Mnogo godina unazad (1996) Nautical Institute je želio da proizvođači radara standardiziraju gumbe i tipke. Ta dobra zamisao nije saživila jer su proizvođači radara nadglasali tu dobru zamisao.

Ovom prilikom bi svaki od proizvođača nastavio razvijati svoju viziju idealnog sistema, ali bi svaki uređaj imao ugrađenu komponentu S-Moda koja bi se aktivirala na doticaj tipke.

Možete samo zamisliti koliko centara za obuku razbija glavu koji system upotrebljavati kako bi polaznici bili najbolje upoznati sa rukovanjem.

Zamisao S-Moda nije od danas, nju je Natical Institute prvi puta predstavio 2008. godine pišući o tome u svojem časopisu Seaways. Čak se je počelo razgovarat sa International Federation of Shipmasters (IFSMA) tražeći njihovo mišljenje i potporu.

Uporno inzistiranje je ipak urodilo plodom te je IMO prihvatio da S-Mode bude jedan od šest prioriteta koji se trebaju realizirati do 2019. godine.

Mišljenje svakog pojedinca koji bude odgovorio na upitnik tretirati će se jako važnim jer će se jedino na taj način doći do najboljeg S-Moda koji će zadovoljiti veliku većinu pomoraca koji se budu služili njime.

Uvjeren sam da se svi slažu sa time da bi digitalna oprema na svakom brodu (mostu) trebala biti takva da se novo ukrcani oficiri mogu odmah snaći i preuzeti dužnost bez ikakvih rizika za sigurnost broda i posade.

Capt. Bero Vranić FNI

IMO Maritime Ambassador

s mode

http://www.nautinst.org/en/Media/press/index.cfm/thenav14

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste