pasica

Predstavljanje makete i slike RMS Carpathia

carpathia-nova

Na Pomorskom fakultetu 15. travnja 2014. u 12:15 sati biti će predstavljena maketa RMS Carpathia, rad g. Milana Vičevića. Brod Carpathia je jedini sudjelovao u spašavanju brodolomaca sa RMS Titanica prije 102 godine. U herojskom pothvatu spašavanja brodolomaca, posadu Carpathie činili su trećina posade iz Istre i Hrvatskog primorja.

Književnik Lawrence Beesley, koji je putovao u Titanicu i spasio se čamcem za spašavanje br.13, zapisao je u svojoj knjizi: “Niti jedan pjesnik ne bi bio u stanju opisati svu ljepotu koja se tu skupila: ”Čarobni vremenski uvjeti, rumeni horizont, zvijezda Danica i Mjesec na obzorju. More se u cijeloj svojoj ljepoti prostire dokle god pogled seže, i onda na pučini smješteno ledeno polje arktičkih razmjera i nebrojene ledene sante svuda oko nas – bijeli, roza obojeni i smrtno hladni – i blizu njih odjednom izranjaju čamci iz središta oceana, a u njima putnici, spašeni s najdivnijeg broda koji je svijet ikada vidio. Niti jedan umjetnik ne bi takav prizor mogao izmisliti. Takav spoj događanja bi nadvisio moć poimanja svakog autora ili umjetnika.”

Član naše Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana “Kraljica mora”, umjetnik Nevenko Žunić, na temelju zapisa Lawrence Beesleya, oslikao je RMS Carpathiu kako tog kobnog jutra spašava brodolomce sa RMS Titanica, 15. travnja 1912. godine. Slike našeg umjetnika “Divovi mora”, koji prikazuju putničke brodove prve polovine 20-tog stoljeća, među kojima su već Titanic i Carpathia (kako izlazi iz Riječke luke), postavljene su u prostorima Pomorskog Fakulteta u Rijeci.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste