pasica

Predavanje o LNG-FSRU brodovima

U organizaciji Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana održano je predavanje o LNG-FSRU brodovima OBILJEŽA I PRAKSA, na Pomorskom fakultetu sveučilišta u Rijeci dana 15.ožujka ove godine. O ovim brodovima i temi govorio je kapetan Marijan Matković, zapovjednik na LNG-FSRU brodovima. Pred prepunom učionicom upoznao je prisutne o radu FSRU brodova, koji služe kao plutajuće skladište u pretvorbi plina.
Zainteresiranost prisutnih je bila velika, a na pitanja uz kap. Matkovića odgovarala je i gospođa Andreja Ana Lopac iz grupe LNG Hrvatska. Predviđeni LNG terminal nalazio bi se na otoku Krku kod Omišlja, a trebao bi biti u funkciji krajem slijedeće godine. U Rijeci bi bila i bunker stanica, tako da naš kraj postaje pomorsko tehnološki razvijen, što nas svrstava na karti EU u razvijene krajeve. Uglavnom o ekološkoj opasnosti nema mjesta.
Naša Udruga će nastojati pratiti razvoj LNG terminala u Omišlju, jer mnogo naših zapovjednika, upravitelja stroja, časnika i drugih radi i plovi na ovim tehnološki zahtjevnim brodovima, a koji u 13 godina eksploatiranja nisu zabilježili niti jedan incident.
Prisutnima se obratio i prodekan Pomorskog fakulteta prof. Vlado Frančić govoreći o školovanju istih pomoraca na cijenjenom fakultetu, od kojih mnogo njih plovi i na ovim brodovima.

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

korana stojčić

tiskara sušak

erste