pasica

Predavanje o LNG-FSRU brodovima

U organizaciji Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana održano je predavanje o LNG-FSRU brodovima OBILJEŽA I PRAKSA, na Pomorskom fakultetu sveučilišta u Rijeci dana 15.ožujka ove godine. O ovim brodovima i temi govorio je kapetan Marijan Matković, zapovjednik na LNG-FSRU brodovima. Pred prepunom učionicom upoznao je prisutne o radu FSRU brodova, koji služe kao plutajuće skladište u pretvorbi plina.
Zainteresiranost prisutnih je bila velika, a na pitanja uz kap. Matkovića odgovarala je i gospođa Andreja Ana Lopac iz grupe LNG Hrvatska. Predviđeni LNG terminal nalazio bi se na otoku Krku kod Omišlja, a trebao bi biti u funkciji krajem slijedeće godine. U Rijeci bi bila i bunker stanica, tako da naš kraj postaje pomorsko tehnološki razvijen, što nas svrstava na karti EU u razvijene krajeve. Uglavnom o ekološkoj opasnosti nema mjesta.
Naša Udruga će nastojati pratiti razvoj LNG terminala u Omišlju, jer mnogo naših zapovjednika, upravitelja stroja, časnika i drugih radi i plovi na ovim tehnološki zahtjevnim brodovima, a koji u 13 godina eksploatiranja nisu zabilježili niti jedan incident.
Prisutnima se obratio i prodekan Pomorskog fakulteta prof. Vlado Frančić govoreći o školovanju istih pomoraca na cijenjenom fakultetu, od kojih mnogo njih plovi i na ovim brodovima.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste