pasica

Održana skupština CESMA, AGA CESMA-Udruga zapovjednika EU

U Viareggio je od 15-16.svibnja 2015 održana skupština CESMA,AGA CESMA-Udruga zapovjednika EU. Naš stalni delegat na ovoj skupštini je kap. Ivo Kucich,član udruge kapetana iz Raba.

Skupštinu je otvorio kap.Von Pressentin. S obzirom da je kap. Pressentin istekao mandat, za novog predsjednika CESMA izabran je kap. H. Ardillon iz Francuske. Tajnik Udruge kap.F.Van Wijnen je podnio financijsko izvješće, a koje je pozitivno,
ZHUPK(zajednica Hrvatske udruge pomorskih kapetana) postala je punopravni član udruge CESMA, a prijedlog je jednoglasno prihvaćen.Raspravljalo se o načinu dostavljanja vijesti članovima CESMA i zaključeno je da se vijesti dostavljaju elektronski, jer je to jednostavnije i brže. Sljedeća skupština CESMA će se održati u Litvi. IFSMA(svjetska udruga zapovjednika) nije zainteresirana da član iste udruge bude CESMA.
Vodila se rasprava o kriminalizaciji zapovjednika, aktivnostima u obrani od piratstva.
Žalosno je da se zapovjednika jedinog i samoga optužuje a i time kriminalizira za nastanak nesreće, iako postoji lanac odgovornosti osoba koji svojim činjenjem ili ne činjenjem utječu na uzrok nezgoda na moru.
Dalje,CESMA načelno ne odobrava uporabu vatrenog oružja na brodu u svrhu obrane od pirata.
Premorenost posade je jedan od uzroka nesreća na brodu,a učinjeni su mali pomaci u rješavanju toga pitanja. Zahtjevamo da se ukrcaju najmanje tri časnika palube na brodovima preko 500 brt.
Zaključeno je da su elektronske karte i uređaji za navigaciju svakako velika pomoć osoblju na brodu,ali tradicionalne metode u navigaciji bi se trebale primjenjivati kao dio osposobljenosti pomoraca.
Ilegalni emigranti na Sredozemlju su ozbiljan problem i izazov.
Raspravljalo se o manjku kvalificiranoga pomoraca,časnika i sigurnosti opreme za spašavanje i dat je prijedlog da se čelik . čela mijenjaju bar svake dvije godine.

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

korana stojčić

tiskara sušak

erste