pasica

Mapa Nevenka Žunića ”Divovi mora”

Titanic

Na Kapetanskom balu, 24. studenoga 2012. godine u Grand Hotelu Bonavia bit će predstavljena osebujna mapa Nevenka Žunića ”Divovi mora”. Nastala je sa željom da se još jednom prisjetimo dvanaest velikana mora, o ne tako davnom, ali ipak prohujalom vremenu kada su ovi brodovi vladali svjetskim morima.
Grafičko i umjetničko ostvarenje Nevenka Žunića je slikarski izbor iz neponovljivog svjetskog putničkog parobrodarstva, nestalog u 20. stoljeću. Ponovo smo pred nadasve estetski istančanim, poticajnim i kvalitetnim događajem koji je stilski i osjećajima dio voluminoznog ciklusa njegova provjerenoga načina iskazivanja svijeta Zemaljskih mora.

Mnogi su brodovi uistinu predstavljali prave legende bilo veličinom, brzinom, lijepim vitkim linijama brodskog trupa, kao i zahvaljujući hrabrim pothvatima njihovih zapovjednika i posada. Jedan od tih brodova zauzima u povijesti pomorstva posebno mjesto: parobrod Carpathia koji je sudjelovao pri spašavanju brodolomaca s Titanica.
Carpathia, Mauretania, Titanic, Aquitania, Homeric, Ile de France, Europa, Bremen, Rex, Normandia, Queen Mary, United States… samo su dio ogromne flote linijskih putničkih brodova tog doba. Ovi brodovi povijesna su baština cijeloga svijeta, a svoj radni vijek na njima proveli su brojni narodi, među kojima je bilo i mnogo Hrvata – Primoraca, Dalmatinaca i Istrana.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste