pasica

“Mala barka – Fiumare” festival mora i pomorske tradicije!

Od 20. do 27. svibnja 2015. održat će se 4. izdanje „morskog“ festivala – Vremeplov za ljubitelje mora i pomorske tradicije – „Mala barka – Fiumare“

„Mala barka – Fiumare“, festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem vratit će se “100 godina u prošlost”, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Festival Fiumare, ove godine s predznakom „Mala barka“ – međunarodnog programa valorizacije pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine, održavat će se u razdoblju od 20. do 27. svibnja.

O programu festivala pričali su na konferenciji za medije na brodu Marina brojni predstavnici organizatora i suorganizatora – Marina Medarić, zamjenica Župana Primorsko-goranska županije, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Robert Mohović, predsjednik Udruge „Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre”, kapt. Darko Glažar iz Lučke kapetanije Rijeka, Sonja Tešić, predstojnica ureda Uprave Luka Rijeka d.d., te Goran Lajnert, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Rijeka.

fiumare2015 (2)„Fiumare“ se ove godine održava u sklopu Međunarodnog projekta „Mala barka“, operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013. „Mala barka“ je nastala suradnjom Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Izola i Općine Izola. Festival predstavlja praktični prikaz očuvanja i revitalizacije brodograđevne, pomorske, ribarske baštine i kulture življenja uz Mediteran na turistički atraktivan način. Festival su osmislili i provode ga volonteri iz brojnih udruga predvođeni „Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre“, potpomognuti institucijama i tvrtkama.

Male tradicijske barke na jedra tako će i ove godine zaploviti na samom riječkom Korzu, ali i u moru u Riječkoj luci kao i u prvoj luci Rijeke – Mrtvom kanalu, kao glavne zvijezde promenada i regata tijekom festivala „Mala barka – Fiumare“.

Na ishodištu suvremene Rijeke, uz Mrtvi kanal, prikazivat će se vještine starih zanata, brodograditeljstva, izrade konopa, ribarskih alata, jedara, vještine navigacije, trgovat će se autohtonim proizvodima otočana, Primoraca i Gorana. Kolorit povijesnih postrojbi, iskonski glasovi klapa, gastronomija satkana od autohtonih namirnica, „modna revija“, odnosno parada brodova u Riječkoj luci, ribarska fešta i otvorene palube školskih i povijesnih brodova, muzeja i Pomorskog fakulteta. Sve to činit će jedinstvenu atrakciju kulture života uz more i s morem. Ova manifestacija dat će svakom posjetitelju priliku iskusiti barem djelić životnog stila Kvarnera. U turističkom smislu to predstavlja istinski doživljaj destinacije u svojoj punoj, istinitoj vrijednosti.

turisticka„Mala barka – Fiumare“, poziva na istraživanje „živog tkiva grada“ kroz prostore koji stoljećima žive na isti način: tržnica, ribarnica, morska luka, Korzo – nekadašnja obalna crta, koji pripovijedaju svoju prošlost u realnom vremenu.

Kao uvod u festival „Mala barka – Fiumare“ u nedjelju, 17. svibnja na Jezeru Bajer u Fužinama održao se cjelodnevni program – jedrenje na tradicijskim barkama, istraživanje spilje Vrelo, panoramska vožnja jezerom ili oko jezera turističkim vlakom, goranska proljetna maneštra, bicikliranje, te još niz drugih aktivnosti koji nude Fužine.

Program festivala „Mala barka – Fiumare“ možete pogledati na linku: http://tiny.cc/nv53xx

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste