pasica

Kapetan Josip Juričić (1934.-2014.)

Nedavno je preminuo kapetan duge plovidbe Josip Juričić, član naše Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana Kraljice mora. Kapetan Josip Juričić je rođen u Križišću 1934. godine, gdje je završio osnovnu školu. Srednju pomorsku školu, nautički odsjek, završava u Rijeci 1953. godine. Nakon završetka školovanja plovi na brodovima Jugolinije, a Poručnički ispit polaže 1955. godine u Dubrovniku. Višu pomorsku školu završava u Rijeci 1959. godine, a ispit kapetana duge plovidbe polaže 1960. godine u Rijeci. Ponovno plovi kao časnik palube na brodovima Jugolinije do 1965.godine. Od 1965. godine napušta plovidbu i zapošljava se u Lučkoj kapetaniji u Rijeci. Obavljao je poslove od nautičkog referenta, nautičkog inspektora, te šefa odsjeka sigurnosti plovidbe. Fakultet za pomorstvo i saobračaj završava 1980. godine i stječe zvanje dipl.inž. za za pomorski promet. U Lučkoj kapetaniji je 1989. godine imenovan za zamjenika lučkog kapetana, a od siječnja 1994. godine imenovan je za lučkog kapetana koju dužnost obavlja do 31. prosinca 1997. godine.

Kap. Joža, kako smo ga zvali, predavao je i na Pomorskom fakultetu predmet stabilitet, tako da je ostavio duboki trag na ovoj pomorskoj instituciji. 1996. godine je odlikovan Spomenicom domovinske zahvalnosti.
Umirovljen je 1997. godine. Svoje aktivnosti je nastavio i u Udruzi kapetana Sjevernog Jadrana Kraljica mora, gdje je svojim savjetima obogatio rad Udruge.
Kapetana Josipa Juričića sjećamo se kao osobe koja je u svojem radnom vijeku ostavio vrijedna stručna djela iz domene nautičke struke i pomorstva ovoga kraja i naše domovine. Zadužio je mnoge generacije pomoraca, a o njegovom radu i djelu znaju oni s kojima je tijekom svoga života radio i surađivao.
Kapetan Joža bio je obrazovan, kulturan, dobrohotan, skroman, spreman pomoći i izaći u susret kad god je to mogao. Rekli bi primorci “bil je dobar čovik”. Zadržati ćemo ga u lijepom sjećanju.

J.K.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste