pasica

Izvješće o sudjelovanju na 21 AGA CESMA 2016

Izvješće o sudjelovanju na 21 AGA CESMA 2016 u Cork-u  12 i 13 svibnja 2016

 

Na 21 AGA CESMA u Cork-u održanoj 12. i 13. svibnja 2016. učestvovalo je 15 članova na Sjednici vijeća i oko 40 članova na Godišnjoj skupštini.

Sjednica vijeća održana je 12. svibnja 2016. u Vijećnici Direkcije luke Cork.

U 09:30 predsjednik CESMA -e Kap. Ardillon otvorio je sjednicu te pozdravio  sve prisutne. Nakon utvrđivanja kvoruma prešlo se na glasovanje o dnevnom redu koji je prihvaćen jednoglasno.

Rasprava Vijeća na 20 AGA CESMA  prihvaćena je jednoglasno i ocijenjena uspješnom.

Podpredsjedniku Kap. Ribariću iz Slovenske udruge istekao je prema statutu mandat te je izabran novi podpredsjednik Kap. Roberto Surez iz Tršćanske udruge. Obzirom da je bio jedini kandidat izabran je jednoglasno. Kap. Ribarić izabran je za Zamjenika podpredsjednika.

Kap. Pressentin proglašen je Počasnim predsjednikom.

Tajnik Udruge Kap. J.van Wijnen podnio je financijsko izvješće za 2015. godinu i plan budžeta za preostali period 2016 godine. Izvješće je prihvaćeno jednoglasno. Takodjer dana  je pozitivna ocjena neovisnog revizora o vođenju financija.

Raspravljalo se o prijedlogu Tajnika (Kap.J. van Wijnen) o izboru blagajnika koji bi radio dobrovoljno, bez naknade. Prijedlog je prihvaćen i isti bi bio izabran ili iz Belgijske ili Nizozemske udruge iz praktičnih razloga kako bi se smanjili troškovi putovanja.

Rasprava je bila i o novim članovima CESMA pa se vode razgovori sa udrugama iz Turske, Ukrajine, Finske i Litve.

Kap.Lettich iz Udruge Lučkih peljara iz Genove i Kap.Dimitrov iz Bugarske udruge iznijeli su prijedlog da se pojednostave postupci pri razmjeni informacija brod – peljar jer su dosadašnje liste razmjene informacija previše komplicirane,oduzimaju previše vremena pri ispunjavanju,odvraćaju pozornost od važnih stvari i time ugrožavaju sigurnost broda.

Prijedlog je prihvaćen i o tome će biti izdana rezolucija.

Slijedeća Godišnja Skupština biti će održana u Litvi.

Sjednicu vijeća zaključio je u 17:30 Predsjednik, obzirom  da je Dnevni red iscrpljen i više nije bilo pitanja za raspravu.

 

Godišnja Skupština CESMA održana je 13 svibnja u National Maritime College of Ireland u Ringaskiddy-u nedaleko Corka.

U  09:30 sati,  Skupstinu je otvorio Predsjednik Kap. Ardillon i ostali članovi Predsjedništva.

U ime Irske udruge, domaćina,prisutne je pozdravila Kap.Sinead Reen i Kap. Bill Kavanagh.

Po prihvaćenom Dnevnom redu počela je rasprava po točkama istog.

Po točki 7. Dnevnog reda “FATIGUE AND SAFE MANNING” predložio sam nadopunu postojeće Rezolucije  te predstavio prijedlog naše Udruge (pripremio Marko Sandalić – S&Q officer) za reviziju Maritime Labour Konvencije, a vezano za obvezan odmor nakon putovanja na brod a prije stupanja na dužnost na brodu te korištenja slobodnih dana kako isti nebi bili korišteni za putovanje na brod. Prijedlog je jako dobro prihvaćen te će biti proslijeđen MLO, predložen na Godišnjoj skupštini IFSMA-e u Turskoj u svibnju 2016. te opisan u CESMA News.

Raspravljalo se također o kriminalizaciji Zapovjednika.  Kap.Ardillon govorio je o slučaju Zapovjednika koji je po nalogu vlasnika brod  nasukao na plažu – rezalište brodova Aland u Indiji. Brod je isplovio iz Rotterdama te po Zakonu EU ako je namijenjen za rezalište smatra se smećem i ako se ne odloži na “odgovarajući “ način smatra se ugrozom za okoliš i zdravlje ljudi. Zapovjednika se za to može kazniti suspenzijom na neko vrijeme.

Rasprava se vodila i o spašavanju izbjeglica iz mora kao nastavak rasprave iz Viareggia na 20 AGA CESMA. Nisu doneseni nikakvi novi zaključci već je objašnjeno da se Zapovjednik može pozvati na odgovornost ako spašena iz mora osoba umre na brodu. Predloženo je da se obavezno o svim akcijama spašavanja mora obavještavati nadležna služba na kopnu.

Razgovaralo se i o zapošljavanju mladih kadrova. NMCI nađe zaposlenje za  sve svoje studente nakon završenog studija.

Kap.Robert Mc Cabe Predsjednik Nautičkog Instituta imao je predavanje o školovanju pomoraca na simulatoru te odnosu vremena provedenog u stvarnoj praksi i na simulatoru.

Kap.Ulf Svedberg Savjetnik Švedske Pomorske Administracije predstavio je zanimljiv projekt MonaLisa kojim bi se unaprijedila sigurnost plovidbe u kanalima i prilazima luka primjenom iskustva iz zrakoplovstva, a informacije o kretanju brodova bile bi dostupne na internetu.

Gosp.Michael Kingston – Loyd’s list Global Maritime Lawyer of the year 2014-2015.imao je predavanje o Sigurnosti života na moru u polarnom području sa naglaskom na sigurnost opreme za spašavanje na putničkim brodovima u polarnom području.

Godišnju skupštinu zaključio je Predsjednik u 17:30.

Svečana večera poslužena je u 21:00.

Sve pohvale i zahvala Irskoj udruzi, organizatoru 21 AGA CESMA besprijekornoj organizaciji te toplom i lijepom prijemu.

 

Kap.Ivo Kucich

UPKR

 

 

 

 

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste