pasica

Geografski položaj luke Rijeka i njezin razvitak

zaljev

Položaj luke Rijeka je danas jako bitan za Europski lučki sektor,jer je uslijed jake konkurencije među lukama postao važna privredna djelatnost. Morske luke predstavljaju složena čvorišta različitih načina transporta u čiji rad su uključeni brojni gospodarski subjekti,te pozitivni utjecaj koji proizlazi iz lučkih djelatnosti je višestruk. Luka Rijeka i Ploče su najveće hrvatske luke .Luka Rijeka sa svojim položajem gravitira ka srednjeeuropskim zemljama,dok luka Ploče ima veliki značaj uvozu roba za BiH i izvozu iz iste zemlje. Luka Rijeka,da bi zadovoljila zahtjeve roba i brži protok istih do odredišta sprovode se projekti modernizacije lučke infrastrukture i povećanosti kapaciteta luke.Danas se prijevoz roba vrši,uglavnom u kontejnerima,te je moderniziran kontejnerski terminal na Brajdici,gdje polako obara rekorde u manipulaciji kontejnera.Neki dan je bio pristao ,do sada u Luci Rijeka na Brajdici ,najveći kontejnerski brod ,što je znak da će Rijeka biti u konkurenciji Sjevernojadranski luka znatan čimbenik. Sama izgradnja kontejnerskoga terminala na Zagrebačkoj obali,daje optimizam da će biti i veći protok kontejnera kroz našu najveću luku.Prednost je velika,jer Rijeka omogućava pristajanje brodova sa najvećim gazom,jer dubina same luke je najveća prednost koje ima,s obzirom da luke sjevernoga Jadrana nemaju ovu prednost. Svi pokazatelji idu u prilog gradnje ovoga kontejnerskoga terminala na Zagrebačkoj obali,jer promet roba u prijevozu kontejnera se povećava.
Konstatiram da je generalni teret u padu,te se treba prilagoditi današnjem vremenu. Mnogo je praznih vezova a i pad putničkog prometa,traži nova rješenja za zaposlenje vezova.Odluka Lučke uprave Rijeka da se dio luke oko Lučke kapetanije,putničkoga terminala i samoga centra grada,i uredi i opremi za prijam mega jahti i jahti je dobra ideja.Ovo će oživjeti ovaj dio grada.Sam lukobran je prilagođen za šetnju građana a i drugi objekti se prilagođavaju građanima te vezovi za jahte će nas podsjećati na neke luke Jadrana i Mediterana. Mislim da će prilagodba ovoga dijela luke za jahte i privući naše susjede iz Srednje Europe te će svojom blizinom i njima omogućiti da na našim vezovima ostavljaju svoje jahte. Dakle , Rijeka okrenuta srednjeeuropskom tržištu, omogućuje veliki tranzit tereta i ljudi prema srednjeeuropskom tržištu.

Navedene prednosti su značajne za naš grad,regiju i Hrvatsku,jer , ne samo što nas stavlja uz bok velikih i modernih luka,već će biti i značajnog zapošljavanja u strukama bliskim uslugama koje brodar i luka donose. Da bi roba iz polazišta što prije stigla do odredišta,potrebna je i modernizacija ,u ovom slučaju željezničke pruge,jer zakašnjenja tereta se skupo plaća.Logistika svake luke su njene ceste i željeznica.Sagledavajući sve današnje okolnosti,i malo modernizacije željezničke pruge iz Rijeke prema unutrašnjosti,kontinentu,je dobro došla.Jer,promet je pretpostavka gospodarskog i društvenog razvitka,te je vitalni interes svake društvene zajednice , podizati razinu kvalitete cjelokupnog prometnoga sustava. Nadam se da će veliki priliv roba iz Dalekog Istoka,Kine,Japana,Malezije…,preko luke Rijeka ubrzati i gradnju nove željezničke pruge prema unutrašnjosti Srednjeeuropskog kontinenta. Vjerujem da luke na jugozapadu Europe imaju prednost u primatu u odnosu na istočni dio Europe,gledajući po opsegu prometa.

Kroz Hrvatsku prolaze i sijeku je tri važna paneuropska koridora.Hrvatske luke , a posebice Rijeka,moraju iskoristiti takav potencijal,a koji je znatno veći od onoga koji se trenutno koristi. Na kraju da ponovimo,da je prednost luke Rijeka nad Sjevernojadranskim Lukama njena dubina veza za pristajanje,ali bez modernizacije infrastrukture koja luku spaja sa zaleđem , očekivani rezultati će izostati.

Juraj Karninčić,kap.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS