pasica

Dr. Vlado Mezak: Uskoro velike promjene u Rijeci

vlado-mezak

U novom broju časopisa “Kraljica mora” dr. Vlado Mezak, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, najavljuje niz konkretnih poteza u proljeće 2013. godine, paraleleno s očekivanim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.
Prema njegovoj ocjeni tržište srednje i istočne Europe ima potrebu za riječkom lukom. Imamo projekte, koji su, istina, do sada bili u kašnjenju, no očekuju se ubrzani procesi realizacije. Dr. Mezak procjenjuje da će, u tom kontekstu, obnova pruge Rijeka – Zagreb zadovoljiti kapacitete prometa koji će se odvijati na lučkim terminalima.
U proljeće 2013. godine stiže nova prekrcajna oprema na kontejnerski terminal Brajdica koja uključuje mehanizaciju velike vrijednosti, a radi se o dvije kontejnerske dizalice, osam transtainera i ostaloj opremi, nakon čega će početi prekrcaj prvih brodova na novoizgrađenoj obali. Područje Delte i Porto Baroša konačno će započeti svoj razvoj i ubrzati odabir investitora za Deltu i Porto Baroš, za koji će biti objavljen jedinstveni natječaj za cijelo koncesijsko područje izgradnje po fazama. Time realno počinje projekt Rijeka Gateway koji obuhvaća tri glavne komponente: proširenje kontejnerskog terminala Brajdica, izgradnju novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu i Port City Inteface projekt poznatiji kao razvoj Delte i Porto Baroša od kojeg se očekuje da stvori svojevrsnu lučko-urbanu zajednicu, novu gradsku oazu s uređenim pristupom moru. Vrlo konkretni potezi očekuju se u proljeće i na lukobranu, postavljanjem laganih konstrukcija paviljona duž cijelog lukobrana. Dotad će se postaviti i kamene autohtone kućice u kojima će prvenstveno ugostitelji, turističke agencije i suvenirnice privući građane i turiste, čime bi lukobran dobio puni smisao gradske pješačke zone sa širokom ponudom sadržaja poput vožnje biciklima i vlakićem na novom, popločenom i rasvijetljenom lukobranu. Osim lukobrana predstoji i uređenje Rive i Rive Boduli koja će osloboditi svoje gatove od stacioniranih vozila te dobiti i ekološku dimenziju, u prvom redu postavljanjem zelenila primjereno kvarnerskom zemljopisnom podneblju. I o marini će uskoro biti riječi, kada se steknu uvjeti za javno predstavljanje, ali su i po tom planu poduzete intenzivne aktivnosti. Isto tako, za smještaj jahti, jedrenjaka te sportsko-rekreativnih plovila, postoji niz aktivnih projekata koji se odnose na što prikladniji vez.

erste

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

rijeka klik

korana stojčić

tiskara sušak

ICS

erste