pasica

Badnja večer 1966. godine.

Zimsko sunce već je zašlo iza Montrealskih nebodera. Jako je hladno na kaštelu “Marka Marulića”. Kako i ne bi bilo hladno, Badnji je dan i to u Montrealu  u Kanadi. Remorkeri, sa ukrasnim božićnim žaruljicama na jarbolima, bez puno muke izvlače naš brod iz lučkog bazena Bickerdike. Noštromo je za uputnikom sidrenog vitla i sav se stisnuo od zime u mizernoj sivoj sindikalnoj bundi. Na glavi mu je stara izlizana šubara, kupljena kod “Židova” u Detroitu. Puna je mrlja od piture još od prošlog broda. Čif je na samom vrhu prove i drži se aštulina. Njemu je lakše, ima pravu zimsku dolamicu. Timunjeri se od zime udaraju po ramenima ili trljaju ruke. I oni imaju nekakve sive bunde sa kapuljačama, kao  čuvari nekog Bosanskog gradilišta. Sirote, neki imaju na glavi obične šilterice ili problijedjele  francuzice nabijene do ušiju, a neki preko glave zavezali staru vunenu maramu. Ispod hlača od plavog trliša navukli duge mudante kupljene od vlajni na pazaru. Kadet Mario, naslonio  se na rokel od pramčanog špringa. U ovoj hladnoći, malo mu pomažu čizme i neka jakna koju mu je mater kupila u dućanu Jugoplastike u Trogiru. Svi  na provi više sliče na neke izbjeglice odrpance, nego na posadu, u to vrijeme, suvremenog linijskog broda . Tih šezdesetih godina, još je kod nas bila velika neimaština. I ovog  putovanja pobjegao je u Chicagu mali od kamere iz Sutomišice. U povjerenju je kazao da ima tamo barbu koji će ga  zaposliti u nekoj željezari. Mlade kolege pomalo su mu zavidjele i planiraju kako će i oni pokušati “pustit crno” kad se u proljeće vrate u Velika jezera.
Sa velikom sjetom u duši Mario gleda svečano ukrašen Montreal. Sve je osvjetljeno raznobojnim žaruljicama, neboderi, lučka skladišta, brodovi na vezovima, remorkeri, lučke dizalice i most J.Cartier ispod kojeg prolazimo full speed ahed. Već plivaju po rijeci komadi leda, a Marulić nije pojačan za zimska putovanja.
U ušima, Mariu i ostalim kadetima i asistentima, još uvijek odzvanja glazba božičnih pjesama, a pred očima slike bogatih dućana, šarenih izloga i ulica Montreala. Sve je puno je veselih ljudi, posebno lijepih French Canadian girls . Sinoć  su kadeti i asistenti zadnji put bili na plesu u legendarnoj Old Munich pivnici… Nekako je Maria uhvatila strašna nostalgija za Trogirom, za roditeljima i prijateljima, za katedralom Svetog Ivana, za našom toplom pismom “U sve vrime godišta”, za bakalarom i vlaškim tukcem. Ma koliko je mislio da je čvrst, samosvjestan i odrastao pomorac, odjednom su mu iz oka potekle suze. Suze jer večeras nije ni u Montrealu sa ostalim demokratskim svijetom koji se bez straha veseli Božiću, ali nije niti u Trogiru sa svojom obitelji i prijateljima. Tužan je što te svoje osjećaje ne može podijeliti sa svom posadom na brodu. Ne zna kako tko diše. Hoće li ga neki rufiano špijati Lučkom povereništvu da slavi Božić. Ili možda posumnjati da misli pobjeći u taj opasni kapitalistički svijet. Bile su to olovne godine koje bi rado zaboravio. O tim godinama Mario je često pričao u umirovljeničkim danima na Britanskom trgu, uz kriglu piva, sa svojim dragim pokojnim kolegom kap. Bašićem i kap. Mirkovićem. Sve bivši Jadroplovci.
Sa armiža kadet je otišao ravno u kabinu ugrijati se i naspavati. Dok je Marulić plovio prema Les Escouensu  i Atlantiku, iz kreveta (onog gornjeg) dugo je gledao kroz fineštrin prema kopnu svečano osvjetljena sela i gradove na obali rijeke Svetog Lovre.
Ujutro u 3,30 dežurni  kormilar kuca na vrata. Vrijeme je od gvardije sa ćifom. Kormilar Benvenuto Bolković, došao je tiho kadetu do uzglavlja i šapnuo: “Čo, kadet, sretan ti Božić, treba ići u gvardiju”.
Rijetko  se  ikad  Mario razveselio božićnoj čestitci kao tog jutra. Baš mu je to trebalo. Jedna topla kršćanska riječ.
Hvala dobrom Istraninu Benvenutu.
U tim mislima i uspomenama, ali ovaj put iz Zagreba , sretan Božić želi vam
Mario

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

korana stojčić

tiskara sušak

erste