27th CESMA ANNUAL GENERAL ASSEMBLY

U Genovi je od 5. do 6. svibnja održana Skupština zapovjednika Europe.

Prvoga dana 5. svibnja održan je Council meeting u Pomorskom muzeju Galata. Prisustvovalo je 17 predsjednika Udruge iz 13 zemalja Europe. Donesene su odluke o pomoći Ukrajinskim pomorcima da svoje ispite polažu u zemljama Unije, te je upućen zahtjev sekretaru EU Unije da im se pomogne.
Veliki je problem i COVID 19, jer se u nekim svjetskim zemljama ne tretira jednako. I dalje treba biti u karanteni, određena cjepiva neke zemlje ne uvažavaju se. Trebalo bi olakšati život na brodovima, jer su kazne rigorozne za zapovjednika ako se ne pridržava uputstava nacionalnih država. COVID 19 ionako neće nestati te treba živjeti s njim.
Slijedeća Skupština zapovjednijka EU će se održati u Varni nadolazeće godine.

Hubert Ardillon je pohvalio organizaciju Skupštine u Rijeci, naglasivši da smo spasili CESMA jer se održala nakon dvije godine pauze. Također kapetan Dimitar Dimitrov predsjednik CESMA je pohvalio Rijeku kao organizatora, rekavši da želi da Talijani nadmaše Rijeku.

Drugog dana 6. svibnja u Hotelu NH Collection Marina, Genova, održana je 27. Skupština zapovjednika EU. Uz prisustvo Gradonačelnika Genove gosp.Buccia, predsjednika Talijanske Udruge kapetana Kapetana Claudia Tomei, Lučke uprave, Predsjednika regije Ligurije, Coast Guard pozvane je pozdravio Predsjednik CESMA organizacije kapetan Dimitar Dimitrov. Kapetan Dimitrov je u pozdravnom govoru još jednom čestitao kap. Jurju Karninčić na organizaciji CESMA u Rijeci na dobrj atmosferi i na krasnoj večeri na botelu Marina.
Ova Skupština je posvećena Unmanned vessel-master ashore. Prof.Michele Martelli iz Universiti of Genova u svom izlaganju je predvidio kako će se brodovi u narednim godinama razvijati i ići u upotrebu. Do 2025 brodovi će biti u funkciji i ugrađeni u Pomorski zakon države zastave gdje plovi. Do 2035. godine ovi će brodovi normalno ploviti i trebamo se pripremiti da ćemo s njima raditi i živjeti. Pitanje je odgovornosti zapovjednika. U početcima na brodovima će biti par ljudi da kontroliraju rad tehnologije. Pitanje je tko je odgovoran za štetu ako nastane, izbjegavanje sudara itd. Pažnja je posvečena cyber security, kako ih zaštiti od piratstva? Ipak danas, ljudska greška je velika. U 75% – 95% uzrok tragedija na brodovima su ljudi. Vjerovanje je da će se autonomnosti brodova ovaj veliki udio humane greške smanjiti.
Gdje je tu ljudski faktor?

Gospodin Stefano Messina predsjednik Assamatori,govorio je o upotrebi LNG goriva u poriv broda.

Uglavnom vrijeme će dolaziti sve izraženije za plinske brodove. Razvitkom tehnike i radi sigurnost će se morati i uvesti Remote piloting za ove brodove.
Uglavnom teme su bili posvećene današnjosti i što nas čeka u budućnosti.

20220506_092921

 

 

 

 

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

korana stojčić

tiskara sušak

erste