pasica

22. Skupština CESMA u Kotoru

Skupština CESMA, koja je održana 3. i 4. svibnja 2018. u Kotoru, donijela je niz vrijednih preporuka, te implementaciju STCW konvencije, a koja bi mogla donijeti i neke značajne promjene.
Na Izvršnom odboru biran je i izvršni predsjednik. Izabran je kap. Dimitri Dimitrov iz Bugarske koji je dobio 12 glasova prisutnih. Naš kandidat je bio kap. Ivo Šošić koji je dobio pet glasova.
Na skupštini koja je održana u hotelu Cattaro uz prisustvo ljudi iz pomorstva države Crne gore, Pomorskog fakulteta, pomorske privrede, lučke kapetanije, mornarice, a koju je otvorio kap. Ardillon predsjednik CESMA organizacije.
Gospođa Vukasovic-Botica se u svojoj diskusiji osvrnula na onečišćenja u Bokokotorskom zaljevu, a koja dolaze od putničkih brodova, te zahtijeva od nas svih da se postroži nadzor nad brodovima i investira u instrumente koji će spriječavati onečišćenja.
Kap. B. Baert iz Belgije je interpretirao dijelove STCW konvencije, a koja se odnosi na trajanje kadeture. Zagovarao je da po Stcw glava A-VII, a koja se odnosi na 12 mjeseci kadeture da se primijeni, ako se vjezba na simulatoru u školi da se i ne mora i na brodu, te da kadetura traje šest mjeseci. Također je interpretirao i USCG zakon, a koji kaže da je trening u školi isti onom i na brodu. U njihovim propisima USCG se kaže da 30 dana na brodu, može se zamijeniti sa 40 sati rada na simulatoru.
Ovoj interpretaciji konvencije se suprotstavio predavač na Nautičkom institutu u Corku – Irska kap. Bill Kavanagh, koji je rekao da tko od ovoga ima korist, jer da nije dovoljno ni dvanaest mjeseci kadeture. Zaključak nije donesen, već se pokušalo objasniti pojedine zakone te pojedinačno razmišljanje.
Gosp. izvršni direktor EMSA Markku Mylly, govorio je o sigurnosnoj plovidbi i njezinom razvoju. Između ostaloga se osvrnuo i na dolazak brodova bez posada. Dao je i sugestije da se ova organizacija usredotoči na automatizirane brodove, a koji bi već 2025. godine mogli ploviti svijetom.
Za odličnu organizaciju smo se zahvalili domaćinima, Udruzi pomorskih kapetana Crne gore, gdje je sve bilo odlično i stručno organizirano.

kraljica mora logo

kraljica mora

pomorski rječnik

facebook kraljica mora

damaco

cesma

sindikat pomoraca hrvatske

zorovic

pomorski fakultet rijeka

pomorsko dobro

korana stojčić

tiskara sušak

erste